De Eiffeltoren

Het wereldwonder van Parijs

De bekendste bezienswaardigheid van Parijs is natuurlijk de wereldberoemde Eiffeltoren - hét symbool van Parijs en misschien wel het beroemdste bouwwerk ter wereld. Jaarlijks bezoeken meer dan 6 miljoen mensen de Eiffeltoren, en bekijken na een klimpartij of een tochtje met een lift naar één van de terrassen het indrukwekkende uitzicht over Parijs.


Eiffeltoren, Parijs


De geschiedenis: een haat-liefde verhaal

De Eiffeltoren werd in 1889 ter gelegenheid van de 100e verjaardag van de Franse revolutie én de Wereldtentoonstelling gebouwd.

Het ontwerp voor de toren kwam niet, zoals velen denken, van Gustav Eiffel, maar van twee van zijn medewerkers. Gustav Eiffel was in eerste instantie helemaal niet enthousiast over het ontwerp. Hij vond het ontwerp lelijk en de bouwkosten te hoog.

Ook de Parijse bevolking was verdeeld over de toren. Velen vonden het een lelijk ding en zagen uit naar de dag dat het weer gesloopt zou worden. Gelukkig is dat nooit gebeurd. De toren wordt nu gezien als een architectonisch meesterwerk.


De Eiffeltoren bezoeken

Bij een bezoekje aan Parijs mag een bezichtiging van de Eiffeltoren eigenlijk niet ontbreken. De toren is bereikbaar per Metro (lijn 6, station 'Bir-Hakeim' of lijn 9, station 'Trocadéro'), sneltram (station 'Champs de Mars - Tour Eiffel') of per bus. Ook tourbussen en rondvaartboten stoppen of meren aan bij de toren.

Je kunt per voet of met de lift naar boven. De trap is goedkoper en bovendien zijn de rijen bij de lift een stuk langer dan die bij de trap. Wel moet je voor het beklimmen met de trap over een stel stevige kuiten beschikken, en enigszins bestand zijn tegen hoogtevrees.

Na je klim wordt je beloond met een indrukwekkend uitzicht over Parijs - vooral vanaf de tweede etage. Op een heldere dag kun je vele landmarks zien liggen, zoals de Notre Dame, de wijk La Défence en de Sacre Coeur.

Tips De Eiffeltoren bezoeken