Verkeer in Frankrijk

De belangrijkste verschillen op een rijtje

De verkeersregels in Frankrijk zijn nagenoeg gelijk aan die in Nederland. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen en aandachtspunten waar je op moet letten als je je met de auto in Frankrijk begeeft.

Alcohollimiet

De alcohollimiet voor deelname aan het verkeer is 0,5 promille. Voor bestuurders van bussen geld een alcohollimiet van 0,2 promille.


Alcoholtest

Sinds 1 juli 2012 moet je in Frankrijk beschikken over een alcoholtest ('éthylotest') in je auto. De test moet voorzien zijn van een Frans keurmerk. Dit kermerk is te herkennen aan de codes NF X20 702 of NF X20 704 op de test. Test zijn oa. te verkrijgen bij de ANWB.


Anti-radarapparatuur

Het gebruik en bezit van anti-radarapparatuur is in Frankrijk verboden. Op het gebruik van dergelijke apparatuur staan boetes die flink kunnen oplopen!


Bergen

Bij het rijden in de bergen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer.


Flitspaal-informatie

Het is in Frankrijk verboden om een navigatiesysteem te gebruiken waarop zich informatie over flitspalen bevindt. Zorg er daarom voor dat alle flitspaalinformatie van je navigatiesysteem verwijderd is. Boets kunnen nl. oplopen tot zo'n €1500!


Hesjes en gevarendriehoek

In de auto dient een gevarendriehoek aanwezig te zijn. Daarnaast dient er ook voor de automobilist en alle inzittenden een reflecterend hesje aanwezig te zijn - en die gedragen moeten worden wanneer men zich na een ongeval buiten de auto begeeft.


Kinderzitje

Voor kinderen jonger dan 10 jaar moet uw voertuig beschikken over een kinderzitje dat is afgestemd op de grootte en het gewicht van het kind.


Maximum snelheid (zonder aanhangwagen)

In Frankrijk gelden voor voertuigen zonder aanhangwagen of caravan de volgende maximale snelheden*: Binnen de bebouwde kom: 50 km/h; Buiten de bebouwde kom: 90 km/h; Op de autosnelwegen: 130 km/h.


Maximum snelheid (met aanhangwagen/caravan)

Voor voertuigen met aanhangwagen/caravan gelden de volgende maximale snelheden*: Binnen de bebouwde kom: 50 km/h; Buiten de bebouwde kom: 80 km/h; Op de autosnelwegen: 90 km/h.


Mobiele telefoon

Net als in Nederland is het bellen met een gsm in de auto in Frankrijk verboden. Daarnaast is ook het gebruik van een mobiele telefoon in een tankstation niet toegestaan.


Overnachten in je voertuig

Het is verboden te overnachten in je camper/caravan op parkeerplaatsen ed. tenzij is aangegeven dat dit wel toegestaan is.


Parkeren

Het is verboden te parkeren voor politiebureaus, postkantoren en ziekenhuizen. Ook rood-witte of rode tegels in het trottoir wijzen op een parkeerverbod.


Winterbanden

Het gebruik van winterbanden is niet verplicht. Wel is het zo dat je, in geval van een aanrijding of ongeluk onder winterse omstandigheden, je (mede-) aansprakelijk kunt worden gesteld omdat je auto niet is aangepast aan de winterse omstandigheden.


* tenzij anders aangegeven

Tips Verkeer in Frankrijk