De wijken van Parijs

Een ontdekkingstocht door de Franse hoofdstad

Met haar oppervlakte van ruim 105 km² is Parijs een metropool, waar je makkelijk in kunt  verdwalen. Maar maak je geen zorgen, want hieronder vind je een handig overzicht van de beste wijken in de Franse lichtstad.


Invalides

Ook al vind je het monument spuuglelijk of beeldschoon: een bezoek aan Parijs is natuurlijk niet compleet zonder de Eiffeltoren te bezichtigen. Deze ligt dan ook in dit zevende arrondissement, naast andere hoogtepunten zoals L'Hôtel Les Invalides met zijn mooie gouden koepel, en het prachtige museum Musée D'Orsay, waarin een 19e eeuwse kunstcollectie gevestigd is.


Quartier Latin

Internationale restaurants en goedkope uitgaansgelegenheden: dat vind je voornamelijk in deze multiculturele wijk. De wijk is dé ontmoetingsplek voor kunstenaars, straatartiesten en schrijvers, maar je zult er voornamelijk veel studenten tegenkomen. De universiteit La Sorbonne bevindt zich er namelijk al zevenhonderd jaar.


St.-Germain-des-Prés

In deze wijk vind je de gelijknamige Romaanse abdij Saint-Germain-des-Prés uit de middeleeuwen, maar als je meer van winkelen of cafés houdt, kun je er ook je hart ophalen. De straten Carré Rive Gauche is namelijk de PC Hooftstraat van Parijs, maar voor de kleinere portemonnee is er echter ook genoeg keuze. Naast Quartier Latin is deze wijk de kunstenaarswijk van de stad, waar Jean-Paul Sartre en Picasso graag vertoefden.


De centrale eilanden

Île de la Cité en Île Saint-Louis vormen het middelpunt van Parijs, omgeven door de Seine. De toeristische trekpleister is natuurlijk de Notre Dame, maar een bezoek aan de Conciergerie, het oude koninlijke paleis, en de Sainte-Chapelle zijn ook zeker de moeite waard. Er bevindt zich geen metrostation op de eilanden, maar dat is ook niet nodig. Er zijn namelijk genoeg bruggen die de eilanden met het vasteland verbinden, waaronder de oudste brug van Parijs, de Pont Neuf.


Montmartre

De 134 meter hoge heuvel Montmartre kijkt uit over de stad, dus hoog genoeg voor een mooi, panoramisch uitzicht. De basiliek Sacré-Coeur is te bereiken via de kabelbaan, maar je kunt ook zelf een stevige klim maken naar de top. Rust daarna uit op Place du Tertre en bekijk de kunstenaars, die toeristen verblijden met hun geschilderde portretten of bewonder Le Mur des Je T'aime op het plein Jean Rictus.


Er valt dus genoeg te beleven in de Franse hoofdstad. Als je als een echte Parijzenaar door de straten wilt dwalen, kun je een appartement in één van deze wijken huren. Amusez-vous bien!

Tips De wijken van Parijs